Ușile pocăinței deschide-mi mie, Dătătorule de viață…

Perioada Triodului începe din Duminica vameşului şi a fariseului, până în Sâmbăta Patimilor.
Triodul este o perioadă de 10 saptămâni din cursul anului bisericesc, numit de Sfinţii Părinţi „zeciuiala duhovnicească a anului” sau „primăvara noastră spirituală”, fiind o perioadă de înnoire, de curăţire, de înălţare spirituală, poate cea mai importantă a anului liturgic. Această perioadă nu-şi are scopul în sine, ci este un mijloc de a ajunge la Înviere. Sfinţii Părinţi au aşezat acest timp sacru ca o pregătire pentru Paşti.

La începuturile creştinismului, această perioadă era timpul de pregătire pentru catehumeni, adică cei care doreau să îmbrăţişeze creştinismul, spre a primi Taina Sfântului Botez în noaptea Învierii. Triodul era o adevărată şcoală de învăţătură creştină, dar şi duhovnicească pentru aceştia, însă, în timp, dispărând instituţia catehumenatului, accentul a fost transmutat de la botez spre pocăinţă, „al doilea botez”, de la baia botezului la „baia lacrimilor”, de la moarte şi înviere prin Taina Botezului, la omorârea patimilor şi înviere cu Hristos prin Taina Spovedaniei şi a Euharistiei.

Triodul are în centrul său Postul Mare, precedat de trei săptămâni de pregătire încadrate de Duminica Vameşului şi a Fariseului, a Fiului Risipitor, Duminica Înfricoşatei Judecăţi (sau a lăsatului sec de carne) și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (numită şi a lăsatului sec de brânză). Aceste duminici de intrare în triod au câteva caracteristici liturgice, dintre care cele mai însemnate sunt troparele și condacele proprii, apoi polieleul cuprinzând psalmul 137: «La rîul Babilonului», precum și troparul «Iată mirele» la utrenie și vecernie.
La slujba Utreniei se cântă începând cu Duminica Vameșului și a Fariseului, imnele:

„Ușile pocăinței deschide-mi mie, Dătătorule de viață, că mânecă duhul meu la Biserica Ta cea sfântă, purtând locaș al trupului cu totul spurcat. Ci, ca un Indurat, curațește-l cu mila milostivirii Tale!”

„In cărările mântuirii îndreptează-mă, Născătoare de Dumnezeu, căci cu păcate grozave mi-am spurcat sufletul și cu lenevire mi-am cheltuit toată viața mea; ci cu rugăciunile tale spală-mă de toată necurăția”.

„La mulțimea păcatelor mele celor rele, cugetând eu, ticălosul, mă cutremur de înfricoșata zi a judecății, ci îndrăznind spre mila milostivirii Tale, ca David strig Ție: Miluiește-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta”.

Din saptămâna Duminicii Vameșului și a Fariseului nu se postește miercurea și vinerea. Săptămâna care urmeaza Duminicii Fiului Risipitor este una obișnuită, se postește miercurea și vinerea. După Duminica Infricoșătoarei Judecați, nu se mai consumă carne, ci doar pește, oua și produse lactate. Duminica izgonirii lui Adam din rai este numită și Duminica lăsatului sec de brânză, după această zi intrăm în Postul Paștilor. Pentru creșterea în viața duhovnicească, în această perioadă trebuie să înmulțim metaniile, postul și rugăciunea. In biserică se intensifica lecturile din Vechiul Testament. Se citesc săptămânal Psaltirea și integral carțile: Facerea, Prorocia lui Isaia si Pildele lui Solomon.

Triodul este considerat o pedagogie a mântuirii, fiindcă vorbim de o gradualitate de înțelegere și de trăire a Postului Mare. De asemenea, o temă centrală a Triodului este pocăinţa (metanoia) şi în nici o carte liturgică nu găsim atât de mult accentuată tema pocăinţei, aşa cum o găsim aici. De ce? Pentru că pocăința este considerată indispensabilă mântuirii, ea naşte toate celelalte virtuţi. În această perioadă premergătoare, Biserica ne pregătește pentru postire, dar ne și introduce încet-încet în atmosfera Postului Mare.

Postul ocrotește orice virtute. Este începutul luptei spirituale, cununa celor cumpatați, frumusețea fecioriei și sfințeniei, strălucirea cumințeniei, începutul vieții creștine, mama rugăciunii, izvorul smereniei. Postul te învață liniștea și el precede celelalte fapte bune. (Sf.Isaac Sirul)

https://www.smuis.ro/capela/revista/Revista-ian-feb-2008.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *