Înălțarea Cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci

IUBIȚI CREDINCIOȘI,

Vă așteptăm cu mare drag în Biserica «Sfânta Cuvioasa Parascheva» din or. Padova, Italia, Via Tunisi 27, mâine, 27 septembrie 2021, la orele 9.30, de sărbătoarea Înălțării Cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci, să participăm la Sf. Liturghie.

Lumea creştină sărbătoreşte în fiecare an, la 14/27 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci, cea mai veche și cea mai importantă dintre sărbătorile închinate cinstirii Crucii lui Iisus Hristos.

Înălţarea Sfintei Cruci marchează două evenimente solemne: aflarea Crucii şi înălţarea ei în faţa poporului de episcopul Macarie al Ierusalimului, în anul 335, şi aducerea Sfintei Cruci de la perşi, în 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a aşezat-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Crucea este un simbol al victoriei asupra morţii şi păcatului, iar sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci este singura cu post aspru şi rugăciune.

Cum a fost găsită și identificată Sfânta Cruce

Aceeaşi sărbătoare aminteşte de un moment semnificativ din viaţa Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. În ajunul luptei cu Maxenţiu, un duşman al creştinilor (307-312), împăratul Constantin a avut o viziune: în plină zi, pe cer a apărut o cruce formată din stele, cu inscripţia „Prin acest semn vei învinge”. Văzând acest semn ceresc, Constantin a ordonat coaserea unui steag cu semnul crucii, sub care, a doua zi armata lui Maxenţiu a fost zdrobită, Constantin a fost proclamat Imperator, iar Caesar a devenit conducător suprem al Imperiului Roman. După izbândă, a poruncit să fie găsită Sfânta Cruce, la Ierusalim, aproape de Golgota. În decursul timpului însă, peste locul unde se spunea că se află îngropată Crucea, fusese construit un templu păgân. După dărâmarea acestuia și săparea în adâncime, au fost găsite trei cruci, iar alături de ele o înscripție pe care scria “Iisus nazarineanul, regele iudeilor”. Neștiind însă care este crucea pe care fusese răstignit Hristos, a fost puse pe rînd deasupra unui mort care, la atingerea uneia dintre cele trei cruci, a înviat și s-a ridicat viu.

Și o femeie bolnavă, mergînd la ea patriarhul cu împărăteasa și aducînd crucile, peste care a fost pusă crucea Domnului, îndată s-a sculat sănătoasă.

Astfel, prin aceste minuni, a fost identificată Crucea pe care fusese răstignit Hristos. Vestea s-a răspândit ca fulgerul, iar biserica a devenit neîncăpătoare pentru credincioşii care soseau să vadă Sfânta Cruce. Datorită mulțimii de oameni, împărăteasa Elena împreună cu patriarhul Macarie au înalțat-o în văzul tuturor. In 634, Sfânta Cruce a fost dusă în procesiune solemnă de la Ierusalim la Constantinopol. De atunci, sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, limitată pînă în acel an numai la Ierusalim, s-a extins treptat, în toată Biserica de Răsărit. Spre deosebire de alte praznice împărătești, Înălțarea Sfintei Cruci se sărbătorește cu post, pentru că ne aduce aminte de Patimile și de Moartea Mântuitorului Hristos.

Tropar (Glasul 1)

Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvintează moştenirea Ta; biruinţă binecredincioşilor creştini asupra celui protivnic dăruieşte şi cu Crucea Ta păzeşte pe poporul Tău.

Condacul (Glasul4)

Cel Ce Te-ai înălțat pe Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pe dreptcredincioșii creștini, dăruindu-le biruință asupra celui protivnic; având ajutorul Tău, armă de pace nebiruită biruință.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *