Hristos a înviat! Paștile blajinilor.

Suntem în ziua de pomenire a celor adoriți întru Domnul – «Paștile blajinilor» (Paștile celor blajini, fericiți).

Bucuria Învierii lui Hristos este o mare bucurie pentru noi creștinii, dar mai ales pentru cei adormiţi, trecuţi la Domnul şi care aşteaptă învierea de obşte (mărturisim acest lucru şi în Crez). Învierea lui Hristos, aşa cum spune Sf. Ap. Pavel, este şi arvuna învierii noastre şi a tuturor celor din veac adormiţi (I Corinteni, cap. 15). Toţi vom învia, dar nu toţi în aceeaşi stare: unii „spre învierea vieţii, iar alţii spre învierea osândei” (Ioan 5:29).

Denumirea de «Paști al blajinilor» provine de la rusescul «Пасха блаженных» sau «Радоница».

Tipicul bisericesc interzice pomenirea morţilor în toată Săptămâna Luminată, inclusiv în Duminica Tomei (prima de după Paşti). De aceea, era obligatoriu ca ziua respectivă de pomenire a celor adormiți să fie mutată cel mai devreme posibil – şi această zi, este lunea din săptămâna care urmează după Săptămâna Luminată, fiind totodată şi a 9-a zi de la Paşti.

Acest „Paşte al blajinilor” e ţinut doar în Biserica Rusă (inclusiv Republica Moldova) şi în puţine regiuni în Moldova din dreapta Prutului sau din Maramureş. Restul ortodocşilor îi pomenesc pe adormiţi în celelalte zile prevăzute în calendar pentru astfel de pomeniri.

Adevărat a înviat Hristos !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *