Duminica Ortodoxiei

Duminica Ortodoxiei sau Duminica biruinței Ortodoxiei este sărbătorită în prima duminică a Postului Mare. Sărbătoarea comemorează victoria dreptei cinstiri a icoanelor asupra iconoclasmul prin decizia Sinodului VII Ecumenic din anul 787, consfințită de sinodul de la 843. Drept urmare, slujba de prăznuire pomenește restaurarea cinstirii icoanelor în tipicul Bisericii dar și în viața particulară a creștinilor.

Uneori slujba cuprinde procesiuni solemne ale clerului și credincioșilor în jurul bisericii, purtând icoanele hramului sau sfinților parohiei.

Tema acestei duminici este victoria credinței adevărate. „Aceasta este biruința care a biruit lumea: credința noastră” (I Ioan 5:4). De asemenea, icoanele sfinților aduc mărturie că omul, „făcut după chipul și după asemănarea lui Dumnezeu” (Gen 1:26), a devenit sfânt și îndumnezeit prin curățarea lui însuși ca o imagine vie a lui Dumnezeu. Legătura perioadei pascale cu victoria asupra iconoclasmului este strict istorică, și anume faptul istoric că primul triumf al Ortodoxiei a avut loc în această duminică.

Prima duminică din Postul Paștelui îi prăznuia inițial pe profeți, cum ar fi Moise, Aaron și Samuel. Versurile de la Aleluia și citirile din Sfânta Scriptură de la Liturghie din Duminica Ortodoxiei reflectă această prăznuire veche. Citirile din Apostol sunt din Evrei 11:24-26, 32-12:2. Catehumenii aflați în pragul botezului în Biserica primară ascultau epistola despre bărbații din Vechiul Testament care și-au trăit viața pe baza unei promisiuni a cărei împlinire nu au văzut-o. După ce drepții Vechiului Testament sunt menționați, epistola continuă: Și toți aceștia, mărturisiți fiind prin credință, n-au primit făgăduința, pentru că Dumnezeu rânduise pentru noi ceva mai bun, ca ei să nu ia fără noi desăvârșirea..

Citirea din Evanghelie este din Ioan 1:43-51 și se termină cu explicația acelui ceva mai bun din epistolă: „Mai mari decât acestea vei vedea.” Și i-a zis: Adevărat, adevărat zic vouă, de acum veți vedea cerul deschizându-se și pe îngerii lui Dumnezeu suindu-se și coborându-se peste Fiul Omului.” Catehumenii Bisericii primare și credincioșii din zilele noastre care se pregătesc pentru Sfintele Paști ascultă astfel că, prin credință, vor vedea începuturile unei noi epoci, a împlinirii tuturor promisiunilor și manifestarea Împărăției Cerurilor în Biserică prin Întrupare.

 

sursa: https://ro.orthodoxwiki.org/Duminica_Ortodoxiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *