Duminica a III-a din Marele Post a Sfintei Cruci la Parohia Ortodoxă din Padova.

În Duminica a III-a din Sfântul și Marele Post, la Parohia Ortodoxă Sf. Cuv. Parascheva din Padova a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Duminica Sfintei Cruci este a treia duminică a Postului Mare. În această duminică, slujbele includ o cinstire specială a Crucii, care îi pregătește pe credincioși pentru amintirea Răstignirii din timpul Săptămânii Patimilor și pentru Învierea Domnului.

Fiecare duminică din Postul Mare are propria sa temă. Tema acestei duminici este aceea că în Crucea lui Hristos se găsește atât „puterea lui Dumnezeu cât și înțelepciunea lui Dumnezeu” pentru aceia care sunt mântuiți (I Corinteni 1,24). În această duminică din mijlocul Postului Mare, Crucea este așezată în mijlocul bisericii nu numai pentru a le reaminti credincioșilor răscumpărarea lor de către Hristos și necesitatea ca ei să rămână angajați în eforturile lor de postire, ci și pentru a le aminti că: „cel ce nu-și ia crucea și nu-Mi urmează Mie nu este vrednic de Mine.” (Matei 10,38).

Tema istorică, așa cum se observă din imnografia acestei zile, constă în victoria și bucuria Crucii, nu suferința acesteia. Părinții Bisericii puneau echivalau Crucea de-viață-dătătoare cu pomul vieții și o sădeau în mijlocul călătoriei către Sfintele Paști. Acesta este pomul care a fost așezat în Rai și care trebuie să le reamintească celor credincioși atât de bucuria lui Adam cât și de lipsirea lui de această bucurie în urma păcatului.

Pentru catehumenii Bisericii primare și pentru credincioșii zilelor noastre care se pregătesc de Sfintele Paști, tema spirituală începe să se schimbe: după concentrarea pe credința personală și eforturile personale, începem să ne îndreptăm atenția către Însuși Hristos. Biserica învață că mântuirea vine prin Crucea lui Hristos. Nimeni nu poate să-și ia crucea și să-L urmeze pe Hristos dacă nu are cu el Crucea lui Hristos pe care Acesta a luat-o pentru ca să mântuiască lumea. Cel ce mănâncă din acest pom nu va muri, ci va fi veșnic viu.

Acestea sunt spuse pentru a-i întări, reasigura și încuraja pe cei care participă la călătoria care este Postul Mare. Biserica aseamănă arătarea Sfintei Cruci în acest moment cu drapelele și simbolurile care îl precedă pe regele victorios la întoarcerea acestuia din bătălie. Citirea din Apostol este din Evrei 4,14-5,6 și explică sensul preoției lui Hristos. Citirea din Evanghelie este din Marcu 8,34-9,1 și se încheie cu: Şi le zicea lor: „Adevărat grăiesc vouă că sunt unii, din cei ce stau aici, care nu vor gusta moartea, până ce nu vor vedea împărăția lui Dumnezeu, venind întru putere…”

sursa: https://ro.orthodoxwiki.org/Duminica_Sfintei_Cruci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *