Despre perioada Triodului (perioada prepascală)

Etimologic, cuvântul triod provine din grecescul triodion τριώδιον, format din cuvintele tria (τρια), trei, și odi (ώδή), odă, adică cântare în trei ode/ strofe. În viața liturgică, Triodul are două sensuri:

  1. Triodul este una dintre cele trei mari perioade ale anului liturgic. Numită și perioada prepascală, Triodul precede perioada Penticostarului (opt săptămâni de la Paști) și urmează perioadei celei mai lungi, Octoihul. Timpul Triodului ține de la Duminica Vameșului și Fariseului și până în Sâmbăta Mare (înainte de Paști), în total 10 săptămâni care ne pregătesc și ne provoacă la o sinceră cercetare de sine și la un serios demers al întregii noastre ființe pentru întâlnirea și viețuirea cu și în Hristos cel răstignit și înviat.
  2. Triodul este și cartea de cult care cuprinde cântările, citirile și regulile tipiconale din perioada liturgică a Triodului. Denumirea cărții provine de la numărul odelor (cântărilor) din canoanele utreniei acestei perioade. Spre deosebire de canoanele cuprinse în Octoih și Minei (cărți ce cuprind slujbele sfinților din fiecare lună) în Triod acestea nu sunt formate din opt (nouă) ode ci de regulă numai din trei. Compunerea celor mai multe canoane ale Triodului a fost făcută de Sfântul Teodor Studitul (†826) și de fratele acestuia Iosif Studitul (†830), care au completat cântările mai vechi ale Sfinților Cosma al Maiumei și Andrei Criteanul, din secolul al VIII-lea.

Triodul începe cu Duminica Vameșului și a Fariseului, după care urmează o săptămână relativ obișnuită din punct de vedere liturgic și ascetic, apoi Duminica Fiului Risipitor.

Începând cu această duminică, săptămâna ce urmează, numită și Săptămâna Cărnii, va fi de frupt. Sâmbăta va avea un tropar special. Urmează Duminica Înfricoșatei Judecăți, iar începând cu luni dimineața are loc lăsatul secului de carne, însă se mănâncă brânzeturi, ouă și pește. Sâmbăta aceleiași săptămâni va avea un special.

Urmează Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, ultima în care se mai mănâncă de frupt, pentru că a doua zi dimineața se face lăsatul secului de brânză, intrându-se în Postul cel Mare. Anul acesta perioada calendaristică a Postului cel Mare este din 2 martie până în 18 aprilie.

Aceste duminici de intrare în triod au câteva caracteristici liturgice, dintre care cele mai însemnate sunt troparele și condacele proprii, apoi polieleul cuprinzând psalmul 137: «La rîul Babilonului», precum și troparul «Iată mirele» la utrenie și vecernie.

Postul mare începe în lunea care urmează după Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (sau Duminica lăsatului sec de brânză); Duminicile următoare poartă denumiri specifice, după cum urmează:

  1. Duminica Ortodoxiei,
  2. Duminica Sfântului Grigorie Palama,
  3. Duminica Sfintei Cruci,
  4. Duminica Sfântului Ioan Scărarul și
  5. Duminica Sfintei Maria Egipteanca.

Postul Mare se încheie cu Duminica Floriilor (sau: Intrarea Domnului în Ierusalim), după care începe Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, care precede Paștile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *