COMUNICAT (actualizat) / Vineri 28 februarie 2020 al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

Date fiind circumstanțele prezente de răspândire a Coronavirus-ului în unele zone ale Italiei (în special în Lombardia – peste 400 de cazuri, Veneto – peste 110 cazuri, Emilia Romagna – aproape 100 de cazuri, etc., cu un total de peste 650 de persoane contaminate și 17 decese), fapt ce a determinat autoritățile civile și sanitare italiene să ia măsuri specifice pentru zonele în cauză și a trezit neliniște și teamă în rândul credincioșilor din întreaga eparhie; după ce a avut loc ședința extraordinară, convocată on-line, la care au participat membrii Permanenței Eparhiale și cei 22 de Protopopi, pentru a analiza situația actuală din zonele afectate de epidemie,Episcopia Ortodoxă Română a Italiei comunică următoarele:

– Se reiterează îndemnul către toți clericii, monahii și credincioșii din cuprinsul Episcopiei de a face rugăciune, cerând mijlocirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, a Sfinților Tămăduitori, a Sfântului Arhanghel Rafail și a tuturor Sfinților, pentru paza și grabnica însănătoșire a persoanelor aflate în suferință de pe seama contaminării cu Coronavirus și pentru membrii familiilor lor, pentru mângâierea și întărirea sufletească a membrilor familiilor celor decedați, precum și pentru paza și ajutorul tuturor cadrele medicale implicate în îngrijirea celor bolnavi.

  • Se reiterează recomandarea, către toți clericii, monahii și credincioșii din eparhie, de a respecta cu atenție prevederile Ordonanțelor emise de către instituțiile centrale sau locale ale administrației publice sau sanitare italiene, precum și toate recomandările Ministerului Sănătății din Italia, în ceea ce privește igiena și sănătatea publică.

– În ziua de Duminică, 1 martie 2020, toate bisericile din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei vor fi deschise, cu respectarea prevederile Ordonanțelor emise de instituțiile centrale sau locale, ale administrației publice și sanitare, precum și a recomandărilor cu privire la igienă și la sănătatea publică.

– Acolo unde este cazul (în zonele restricționate), slujba Sfintei Liturghii de Duminică    (1 Martie) se poate săvârși mai devreme decât după programul obișnuit, urmând ca apoi preoții să rămână la dispoziția credincioșilor care, prin purtarea de grijă a consilierilor parohiali, vor putea intra în biserică, în mod eșalonat, cu respectarea numărului maxim recomandat de către oficialitățile publice locale, păstrând buna rânduială și ținând cont de măsurile de igienă și de sănătate publică în vigoare.

– Clericii episcopiei vor pune la dispoziția credincioșilor care o solicită: Apă Sfințită (Agheasmă), Untdelemn Sfințit la Taina Sfântului Maslu, Anafură, etc., putând să-i binecuvinteze cu Agheasmă și să-i ungă cu Untdelemn Sfințit pe cei care doresc.

– Programul slujbelor din prima săptămână a Postului Mare rămâne neschimbat, toate bisericile parohiale și mănăstirești rămânând deschise. În zonele restricționate, preotul se va îngriji de informarea credincioșilor cu privire la condițiile în care aceștia vor putea avea acces la slujbe.

– Preacuvioșii și Preacucernicii clerici vor adăuga, și pe mai departe, la slujbe (la ectenia mare și la ectenia întreită) cereri speciale, ce se rostesc În vreme de orice nevoie și primejdie omenească (pag. 472-475) sau în caz de Boli molipsitoare (pag. 456-461), după cum este rânduit la sfârșitul Liturghierului (ediția 2012). Acolo unde se găsesc Sfinte Moaște, se va binecuvânta poporul cu racla în care acestea se află așezate, însemnându-se cu semnul Crucii în cele patru zări.

Întemeindu-ne pe tradiția de veacuri a Bisericii lui Hristos, recomandăm tuturor credincioșilor, și, mai cu seamă, celor bolnavi sau aflați în carantină:

– Să solicite telefonic ajutorul și îndrumarea din partea preotului de la parohia de care aparțin și, după caz, prezența sa, în limitele Ordonanțelor civile și sanitare în vigoare.

– Să se însemneze, zilnic, cu semnul Crucii, pe ei înșiși și pe copiii lor, și să-și însemneze cu semnul Crucii mâncarea și băutura, acasă sau la locul de muncă.

– Să se ungă (pe sine și pe propriii copii), zilnic, cu Untdelemn de la Taina Sfântului Maslu, spre tămăduirea sufletului și a trupului, făcând semnul Crucii pe propria frunte, la baza gâtului și pe mâini.

– Să bea, în fiecare dimineață, pe nemâncate, Apă Sfințită (Agheasmă) și să-și stropească locuințele, în semnul Crucii.

– Să aibă încredințarea că, de fiecare dată când se împărtășesc cu Sfântul Trup și Scumpul Sânge ale Mântuitorului Hristos, numit și Leacul nemuririi (gr. farmakon athanasias), o fac spre tămăduirea sufletului și a trupului și spre viață veșnică. Căci ne spune psalmul: Iar mie a mă lipi de Dumnezeu bine este, a pune în Domnul nădejdea mea(Ps. 72, 27).

– Să rostească adesea rugăciunea Tatăl nostru, cu gândul la toți cei aflați în suferință sau care sunt cuprinși de neliniște și de teamă.

– Să cheme în apărare și ajutor Numele Domnului, zicând mereu: Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi și toată lumea Ta.

– Să citească, după putință, Paraclisul Maicii Domnului, pomenindu-i pe cei bolnavi, cu încredințarea că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este grabnic ajutătoare, le care se pot adăuga și Psalmii 50, 33, 90,142, 114 și 133.

– Credincioșii din localitățile aflate în carantină (zona roșie), care nu au posibilitatea să ajungă la bisericile parohiale, sunt îndemnați să urmărească sfintele slujbe la Trinitas TV și Radio (prin emisie undă, site web și Facebook – https://www.trinitas.tv), iar pentru mângâierea sufletului să citească cuvintele de folos de la Sfinții Părinți, care se publică, în mod expres, pe site-ul Merinde Pentru Suflet (https://episcopia-italiei.ro/mps/), asigurându-i de solidaritatea noastră și de stăruitoarea noastră rugăciune pentru dânșii.

Ne rugăm, împreună cu Preasfințitul Părinte Arhiereu Vicar Atanasie de Bogdania, Preamilostivului și Iubitorului de oameni Dumnezeu Care are puterea de a tămădui toată boala și toată neputința în popor (cf. Mt. 4, 23), să vă păzească, pe toți, sănătoși și să stăvilească, prin mijlocirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și a tuturor Sfinților, epidemia ce a venit peste noi și peste țara în care locuim, Italia.

Cu părintească binecuvântare,

† Episcopul SILUAN
al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

Dată la Reședința noastră de la Roma, vineri 28 februarie,
în anul mântuirii 2020.

 

sursa: https://www.episcopia-italiei.it

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *