Celebrarea dragostei nu se limitează la o singură zi, ci este pentru veşnicie sau despre Valentine’s Day.

Celebrarea dragostei nu se limitează la o singură zi, ci este pentru veşnicie. Iubirea este o virtute pe care trebuie să o exersăm zilnic în raport cu Dumnezeu şi cu aproapele nostru.

Dragostea trebuie să fie liantul din cadrul cuplurilor căsătorite şi virtutea care ghidează paşii celor care doresc să facă acest drum către Împărăţia Cerurilor având alături persoana iubită prin Taina Nunţii.

Astfel, vă propunem câteva sfaturi pentru a vă transforma viaţa într-un timp continuu de îndrăgostire:

Rugaţi-vă împreună

Rugăciunea vă apropie de Dumnezeu, dar şi unul faţă de altul şi vă va fi mult mai uşor să treceţi peste toate ispitele care vin asupra voastră.

Numai printr-un dialog cu Tatăl Ceresc vă puteţi transforma familia într-o mică biserică, aşa cum o numea atât de frumos Sfântul Ioan Gură de Aur.

Apoi, când veţi avea prunci, cea mai bună lecţie pentru educaţia lor religioasă va fi comportamentul vostru de zi cu zi. Dacă vă vor vedea rugându-vă, vă vor urma exemplul.

Curăţia în căsătorie

Păstraţi-vă curăţia înainte de căsătorie, iar după Taina Nunţii căutaţi să aveţi „patul neîntinat”, aşa cum se menţionează în Sfânta Scriptură.

Să vedeţi în celălalt un templu al Duhului Sfânt şi să nu vă pervertiţi iubirea prin alte porniri nefireşti.

Sfatul Sfântului Apostol Pavel este nepreţuit: „Femeia nu este stăpână pe trupul său, ci bărbatul; asemenea, nici bărbatul nu este stăpân pe trupul său, ci femeia. Să nu vă lipsiţi unul de altul, decât cu bună învoială pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul şi cu rugăciunea, şi iarăşi să fiţi împreună, ca să nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării voastre” (I Corinteni 7, 4-5).

Iertaţi

Atunci când aveţi discuţii în contradictoriu, să urmaţi sfatul Apostolului Pavel: „Soarele să nu apună peste mânia voastră” (Efeseni 4, 26).

Dacă vă veţi cere iertare unul altuia şi nu veţi permite timpului să se aştearnă peste mâhnirea voastră, atunci dragostea va înflori şi va da roade.

Fiţi buni

Fiţi buni unul cu celălalt. Arătând bunătate faţă de soţul/soţia ta armonia din cadrul familiei va creşte şi vei pune fundament bun relaţiei voastre.

În acest sens, Sfântul Paisie Aghioritul spune: „Oamenii care au dragoste și bunătate se aseamănă cu îngerii care transmit bucurie și veselie, oriunde s-ar afla.”

Ascultaţi sfaturile patristice

Citiţi sfaturile Sfinţilor Părinţi cu privire la comportamentul în cadrul căsniciei.

Scrierile lor sunt o adevărată comoară, de multe ori nevalorificată. Sfaturile unor sfinţi precum Ioan Gură de Aur, Vasile cel Mare, Paisie Aghioritul sunt mai actuale ca niciodată.

Mergeţi des la Spovedanie

Căutaţi să vă spovediţi cât mai des, iar ideal ar fi să aveţi acelaşi duhovnic.

Nu uitaţi că legătura cu Dumnezeu vă va ţine vie şi relaţia din cadrul căsătoriei, iar la scaunul spovedaniei primiţi sfaturile necesare pentru a depăşi unele obstacole care apar pe parcursul vieţii.

Petreceţi timp împreună

Petreceţi timp împreună şi comunicaţi eficient. Ascultaţi-vă reciproc necazurile şi bucuriile, pentru că trebuie să fiţi împreună atât în clipele fericite, dar şi în momentele delicate.

Acestea sunt doar câteva dintre modalităţile prin care puteţi transforma fiecare clipă într-o vieţuire plină de iubire.

Să nu uitaţi: nu aveţi nevoie de o zi anume în care să vă manifestaţi iubirea faţă de soţul/soţia voastră, ci această virtute trebuie practicată în fiecare clipă a vieţii.

„Toată viața noastră este o zi a îndrăgostiților” a fost concluzia conferinței susținute la începutul lunii de Părintele Stelian Tofană în Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. „Nu există o zi a îndrăgostiților. Toată viața mea și a ta este o zi plină de dragoste pentru cel de lângă noi”, a spus părintele profesor dorind să atragă atenția asupra superficialității cu care este sărbătorită iubirea ca un „romantism colectiv la comandă”.

Conferința susținută de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca s-a intitulat „Valentine’s Day – Căsătorie de o zi sau de o viață?”.

Pe lângă superficialitatea și lipsa de respect față de iubire denunțate în prelegerea cu privire la această sărbătoare, părintele a vorbit și despre „poziția percepută ca fiind negativă a Bisericii Ortodoxe cu privire la Valentine’s Day”:

„Nu pentru că gândește retrograd, Biserica Ortodoxă nu este de acord cu această zi, așa cum este ea practicată. Dacă pentru cineva vrea să însemne ceva această zi, îi spune ființei iubite «te iubesc» și-i duce o floare, nu-i nimic rău în asta”.

Părintele Tofană a explicat că „Biserica are și o altă viziune vizavi de această zi pentru că se practică kitsch-ul și romantismul colectiv la comandă” și „este o sărbătoare de marketing, nu este impusă de creștinism, de vreo morală a valorilor Evangheliei, ci de marketing”.

„Nu putem să aducem sentimentele cele mai frumoase în spațiul kitsch-ului romantic, dacă avem un respect față de ceea ce înseamnă iubirea din noi”, a mărturisit sfinția sa.

Părintele a atras atenția asupra faptului că această sărătoare „încurajează dezmățul, erotismul, căsătoriile de o zi”. Referitor la această „joacă de-a căsătoria” practicată „în tren, în metrou, sau chiar la școală” părintele a spus că atrage după sine „consecințe grave precum avortul, destrămare de familii sau de prietenii”.

El i-a îndemnat pe tinerii prezenți în număr mare în Casa de Cultură a Studenților să fie atenți la faptele lor și la consecințele care urmează acestora.

„Dragi tineri, nu folosiți această zi aruncându-vă sentimentele la întâmplare pentru că este ziua îndrăgostiților fără niciun temei istoric în spate, doar impusă de societate, nu vă căsătoriți pentru o zi în școală, hoteluri, cabane, nu sărbătoriți o zi în dezmăț care poate avea consecințe dramatice”, a spus Pr. Stelian Tofană.

„Nu poți să spui că există o zi a iubirii sau o zi a îndrăgostiților. Iubirea are toate zilele lângă ființa iubită din căsnicia ta, care este cealaltă jumătate a vieții tale. Soția sau soțul nu sunt parteneri de viață, ci cealaltă jumătate a ființei tale”, a conchis părintele profesor.

 

sursa: https://basilica.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *